Spring naar content
Opinie artikel

De kracht van luisteren

…en daadwerkelijk horen wat de ander zegt.

In dit blog gaat het om de drie types van luisteren, en wat je ermee kunt. Op de werkvloer, en privé.
Luisteren is niet gelijk aan luisteren. Hoe je naar je gesprekspartner luistert, maakt ontzettend veel uit voor de uitkomst van je gesprek. Soms voel je je na een gesprek heel goed begrepen en soms lijkt het op een verspilling van je tijd, maar hoe haal je nu het meeste uit een gesprek?
Lees verder om te begrijpen welke types van luisteren er zijn en wat je kunt doen om je communicatie te verbeteren.

Er zijn drie verschillende types van luisteren: Competitief luisterenpassief en aandachtig luisteren, en actief en reflectief luisteren.

Competitief Luisteren
Dit soort luisteren wordt gedaan wanneer mensen hun eigen mening of opinie willen opdringen in plaats van echt te luisteren naar die van een ander. Bij deze manier van luisteren wachten we meestal om in te springen en iets te zeggen of te wijzen op gebreken in wat de ander zegt. We doen wel alsof we luisteren, terwijl we in werkelijkheid onze eigen ideeën formuleren en gewoon wachten tot de persoon een pauze maakt zodat we onze eigen gedachten kunnen verbaliseren. Het nadeel is dat we niet echt in ons opnemen en niet open staan voor wat er verteld word – een belemmering voor goed luisteren.

Passief en aandachtig luisteren
In dit type van luisteren ben je oprecht geïnteresseerd in wat je gesprekspartner zegt. Je bent nog niet op het punt van reageren en betrokken zijn, maar je begrijpt de punten die de spreker probeert te maken. Je bent het misschien eens met wat er gezegd wordt, maar op een passieve manier in plaats van op een reflectieve manier.

Actief en reflectief luisteren
Dit is het type luistermodel dat je wilt gebruiken, want je luistert aandachtig en gaat in op je gesprekspartner, zonder hun te onderbreken of het allemaal over zichzelf te maken. In dit model luister je actief en begrijp je wat de andere persoon zegt. Je luistert naar wat de andere persoon te zeggen heeft voordat je probeert te onderbreken met wat je zelf wil delen. In dit model herhaal je (een gedeelte van) de gedeelde informatie, waarbij je laat zien dat je oplet en actief betrokken bent.

 

Meer lezen:

https://blog.the-experts.nl/andrea_busse/de-kracht-van-luisteren-3aoc