Spring naar content
Opinie artikel

Waar gaat het mis?

Merkt u ook dat uw ontwikkelteam steeds minder werk kan verzetten? Of zit uw applicatie vol met workarounds waar eindgebruikers last van hebben? Voorkom dat het project uit budget en planning loopt. Lees artikel twee van drie over technische schuld en blijf in control.

In het vorige artikel legde ik uit wat technische schuld is. Samengevat komt het neer op achterstallig onderhoud en tijdelijke oplossingen die op korte termijn geen blokkerend probleem vormen maar waarvan de impact en het risico mettertijd toenemen waardoor de kwaliteit van het eindproduct uiteindelijk merkbaar verslechterd.
De meest voorkomende gevolgen hiervan zijn: een lage kwaliteit van het eindproduct, uitgestelde releases, een moeilijk onderhoudbare applicatie, herstelwerkzaamheden, overschrijden van projectbudget, een gedemotiveerd team en, als het een DevOps-team betreft, bestaat het risico dat ze regelmatig bugs moeten oplossen in productie en steeds minder tijd hebben voor het ontwikkelen van nieuwe features.

Om de negatieve impact van technische schuld op het IT-project te beperken is het goed te begrijpen waar technische schuld ontstaat. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ik heb de belangrijkste oorzaken verzameld op basis van mijn eigen ervaring en ik heb hiervoor verschillende (meta-)studies geraadpleegd. De uitkomsten van deze studies zijn in grote lijnen hetzelfde. Ik heb deze oorzaken ondergebracht in drie hoofdcategorieën.

  • Oorzaak 1: Haast
  • Oorzaak 2: Valse Start
  • Oorzaak 3: Team

Meer lezen:

https://tech-talk.the-experts.nl/waar-gaat-het-mis-4cebc97d087a